Beste Deals!
Ontvang onze nieuwsbrief!
Laat u inspireren en ontdek nieuwe steden
Wees altijd op de hoogte van de beste reisdeals
Ontvang maadelijks onze reistip van de maand

Ik ontvang de nieuwsbrief al
+

Stedentrip naar Berlijn?

vind het beste vervoermiddel

Dit veld is niet juist ingevuld

Openbaar vervoer in Berlijn

Om het gebruik van de auto in de stad te ontmoedigen, investeerde Berlijn in kwalitatief openbaar vervoer. Dankzij deze investeringen reis je de stad rond met de bus, de tram of de metro. Alle bezienswaardigheden en belangrijke plaatsen bereik je snel en eenvoudig met het openbaar vervoer.

Lijn 100 en 200 voor toeristen

Van alle buslijnen is er voor toeristen één belangrijke buslijn: Lijn 100. Deze bus rijdt langs alle bezienswaardigheden in de stad. Lijn 200 is een waardig alternatief. Deze lijn bezoekt de meeste bezienswaardigheden van Lijn 100, maar rijdt ook naar de Potsdamer Platz, waar lijn 100 niet voorbijkomt. Net als de andere bussen is het de BVG die de bussen uitbaat. Als toerist koop je bij hen best een ticket voor 24, 48 of 72 uur. Zo betaal je één keer en heb je ongelimiteerde toegang tot de bus in Berlijn. Berlijn kent drie zones: A,B en C. Zone A bestrijkt het centrum van de stad, zone B de buitenwijken en zone C     de omgeving rond de stad. Vermeld bij het kopen van je ticket in welke zones je wilt reizen, zodat de bedienden je het juiste ticket bezorgen.

Ook de tram staat tot je beschikking

Het bovengronds openbaar vervoer bestaat naast de bus ook uit de tram of S-bahn. De wachttijd voor de S-bahn hangt af van je locatie. De stations op de hoofdassen ontvangen elke vijf minuten een tram, de afgelegen stations elke twintig minuten. In Berlijn rijden de trams op vijftien verschillende lijnen.

Ondergronds in Berlijn

Naast de tram en de bus bouwde Berlijn een uitgebreid metrostelsel, de U-bahn. Tien metrolijnen bedienen maar liefst 173 stations in de stad. De U-bahn is daarom de beste keuze qua openbaar vervoer om korte afstanden te overbruggen. Ook hier heb je elke vijf tot tien minuten een metro in elk station. Deze frequentie neem wel ’s nachts af.

1 ticket voor tram, bus en metro

Dat het openbaar vervoer in Berlijn gebruiksvriendelijk is, wordt bewezen door het biljetsysteem. Je koopt slechts één biljet om met de bus, tram en metro te reizen. Aan elk station kan je deze biljetten kopen. Je hebt steeds de keuze tussen een biljet om het openbaar vervoer één of meerdere dagen te nemen, of meteen een maand-,kwartaal- of jaarbiljet aan te schaffen. De occasionele gebruikers van het openbaar vervoer in Berlijn kunnen natuurlijk ook per rit betalen. Hou er wel rekening met dat je biljet pas geldig is, zodra je het afstempelt in het station. Deze stempelmachines zijn bij elke halte te vinden.

Soms vragen bedelaars naar je biljet van het openbaar vervoer in plaats van geld. Als je biljet nog enkele dagen geldig is, verkopen ze het door voor een lage prijs. Hoewel de verkoop van tweedehands biljetten verboden is, gebeurt het frequent. Bedelaars bezien dit als een goede bron van inkomsten. Wees daarom niet verbaasd als ze je aanspreken en je vragen of je een biljet wilt kopen.