Beste Deals!
Ontvang onze nieuwsbrief!
Laat u inspireren en ontdek nieuwe steden
Wees altijd op de hoogte van de beste reisdeals
Ontvang maadelijks onze reistip van de maand

Ik ontvang de nieuwsbrief al
+

Stedentrip naar Londen?

vind het beste vervoermiddel

Dit veld is niet juist ingevuld

Openbaar Vervoer in Londen

3Londen kent verschillende traditionele transportmethoden. De typische taxi’s, dubbeldekkers en de watertaxi’s worden door iedereen herkend. Hoewel de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad in het centrum liggen, is het openbaar vervoer in Londen zeer goed geregeld voor toeristen.

Tram & metro

Net als elke wereldstad, ontwikkelde Londen een uitgebreid netwerk aan trams en metro’s. In heel de stad vind je maar liefst 275 metrostations en tientallen tramstations. Zij brengen je naar elke uithoek van de stad.

Er rijden twee verschillende metro’s: De sub-surface en de deep-level. Het verschil zit hem in de diepte van het spoort. Met een sub-surface bevind je je vijf meter onder het oppervlak, met de deep-level sporen 20 meter. Voor toeristen en inwoners is er geen verschil, want ze bedienen dezelfde haltes. Het verschil zit hem in het ongemak, of eerder het gebrek aan ongemak bij de constructie. Recent worden er enkel nog deep-level sporen aangelegd om het bovengrondse verkeer niet te verstoren.

Bus

Elke toerist wilt in Londen wel éénmalig de bus nemen als openbaar vervoer. Niet omdat ze snel rijden, maar omdat de dubbeldekkers door iedereen herkend worden. De oude Routemaster dubbeldekkers zijn uit dienst genomen en vervangen door moderne dubbeldekkers. Op lijnen 9 en 15 rijden de authentieke dubbeldekkers nog wel. In de stad zijn er duizenden haltes die bediend worden door honderden routes. Tegen de avond verschijnen er bussen met een N voor het nummer. Dit zijn de nachtbussen die je neemt nadat het reguliere openbaar vervoer begint stil te vallen. Hou er rekening mee dat de Britten een beleefd volk zijn. Voor de bus aankomt, zie je ze een ordelijke wachtrij vormen om op te stappen. Probeer dus niet voor te steken maar schuif netjes aan. Zo vermijd je vernietigende blikken.

Neem de boot over de Thames

Sinds 1999 is het mogelijk je door de stad te verplaatsen per boot. De Londen River Services leggen verschillende boten in die je over de Thames en enkele kanalen naar de verschillende delen in de stad vervoeren. Er zijn twaalf stations voorzien, waar de boten aanmeren. Deze boten zijn niet alleen handig om je te verplaatsen, maar je ziet ondertussen ook verschillende belangrijke gebouwen en plaatsen. Vermits je onder de Londen Bridge vaart, neem je foto’s van de brug vanuit een uitzonderlijke hoek.

Vergeet de fiets niet

Kenmerkend aan Londen zijn de dagelijkse files. Ondanks het goede openbaar vervoer, kiezen veel inwoners nog steeds voor de wagen. Naast de tram en de metro, omzeil je deze files ook door een fiets te huren. Je huurt in het centrum van de stad een fiets en je bezoekt zo alle plaatsen die je op je lijst hebt staan. De verkeersborden tonen zelfs de routes die enkel voor fietsers beschikbaar zijn. Concentreer je tijdens je rit wel op het verkeer, zodat je ongehavend op je bestemming komt. We raden je ook aan om geen muziek op te zetten, zodat je steeds het verkeer hoort en tijdig kunt anticiperen.